domingo, 22 de octubre de 2017

El 155, la independència i la realitat

Ahir es va anunciar que s'aplicarà l'article 155 de la Constitució si no hi ha canvi en la política de la Generalitat. És el que s'esperava, seguint el mode de fer que un advocat de l'Estat qualificava de "Manual de tot el que no s'ha de fer" i que estan confegint colze a colze Govern de l'Estat i Govern de la Generalitat. I així el discurs de la confrontació segueix guiant les relacions Govern-Gobierno i es va filtrant entre nosaltres, distanciant-nos d'algunes persones perquè pensen diferent o no són "d'aquí" (o d'allà). 
Diuen que el 155 anunciat per Rajoy és inconstitucional. També ho són les lleis de Referèndum i de Transitorietat. Però el 155 s'aplica per lleialtat a la Constitució i a l'Estat de Dret. I el dret Internacional ampararia una DUI, diuen, si tot segueix anant així... perdoneu, en quin marc legal estem? El de que agafo el que em convé a cada moment, altrament dit "Sírvase usted mismo"?

Resultat d'imatges de llibresJo no sóc de Dret i em perdo bastant, ja em perdonareu, perquè tots diuen tenir la llei al seu costat i apliquen polítiques antagòniques. Hi ha quelcom que no quadra. Potser és la percepció de la realitat, del que passa al carrer, a les cases, a les empreses, als grups d'amics... No ho veuen o no ho volen veure? La realitat és la que és i no s'aconsella quedar-te només amb la part que t'agrada, perquè per encertar cal tenir visió de conjunt, claredat, exactitud.
El Govern d'Espanya no pot pretendre que s'oblidin les càrregues policials de l'1 d'octubre, els piolins i les Diades massives dels últims anys, entre altres coses, només dient que "no és veritat". El que és, és; i el que no és, no és, i si no ho veus és el teu problema, ho diu la Metafísica. I aquí "hi són" moltes coses. Però el Govern de la Generalitat no pot fer que no veu la meitat aproximada dels catalans que no són (som) independentistes. Anomenant-los "traïdors" no s'esvairan de cop, segueixen estant, i a sobre molestos. Tampoc pot transformar l'actitud de la Unió Europea de deixar-nos de la mà de Déu, considerant el conflicte català un assumpte intern d'Espanya i prou. La consciència de la Unió Europea fa molt temps que està adormida (veure per exemple el que passa amb els refugiats). 
I així moltes altres coses, es podria fer una llista per tots dos governs, els d'aquí i els d'allà, d'aspectes de la realitat que han decidit deliberadament no considerar en les seves preses de decisions i en el seu discurs. No hi ha majories aclaparadores enlloc. El referèndum de l'1 d'octubre va ser èpic, però no va ser vàlid, malgrat tot. Pot haver-hi un article 155 a la Constitució i majoria absoluta del PP al Senat, però tal com es pretén aplicar ataca llibertats fonamentals com ara la llibertat d'expressió, i per tant és il·legal, desproporcionat, il·legítim. 
Crec que ara és l'hora dels pragmàtics. No dels que proposen utopies suïcides d'una República màgica on per força d'una declaració deixarem de ser com som i convertir-nos en angelets i viurem en el País Perfecte: llibertat, pau, riquesa... i Europa! I tampoc dels il·luminats d'una Espanya monolítica, amb una història desdibuixada, sense llengües diverses, ni cultures, ni tradicions, i a sobre lladres (no ho dic pel dèficit fiscal sinó per la corrupció). Cal que s'escolti als que en el seu anàlisi tenen en compte totes les variables, no només amb les que encaixen amb el seu discurs. Dels que saben que la societat catalana està dolguda, l'espanyola espantada i/o irada, que a tot arreu hi ha diversitat d'opinions: ni tots els catalans som independentistes ni tots els espanyols són del PP. 
Resultat d'imatges de paloma de la paz
És el torn dels que escolten totes les veus, assumeixen errors del passat i n'aprenen, per no tornar-los a cometre. Els que no se senten ni il·luminats per cap veritat absoluta (la que sigui) ni perfectes, però que intentaran fer tot el possible per reconciliar-nos i que la societat pugui avançar. Sí, aquests són els malanomenats equidistants però potser es podrien anomenar millor els realistes, perquè respecten totes les veus i saben que el problema és complex. No són els còmodes perquè no es manifesten al carrer, sinó que suporten la incomoditat de no respondre a crits ni amb insults als que no pensen com ells. Són en aquest moment els més rebels perquè no posen la bandera (la que sigui) per davant de les persones. Són els més radicals perquè cerquen el bé comú, també dels que no estan alineats en les seves idees.
Demano pas a nous polítics, als que fins ara no s'ha tingut en compte, als que un i altre bàndol han menystingut per no ser prou patriotes. Pas als moderats, als que cerquen el centre i el consens. OK, no estan de moda, però tot ens aniria millor si els deixéssim ara ser protagonistes ara, per tal de minimitzar danys i construir un futur on on i altres puguem sentir-nos còmodes. I aquests no són una cabòria meva només: existeixen. Són Units per Avançar, Lliures, certes veus del PSC, Comuns i totes les plataformes que han cridat al diàleg... Són aquí, escoltem-los i deixem-los fer. 

viernes, 25 de agosto de 2017

Sobre l'homilia del Cardenal Omella del 20 d'agost a la Sagrada Família


Resultat d'imatges de sagrada familia barcelonaAcabo de rebre pel Whatsapp una "Carta oberta al bisbe de Barcelona" de Manel Mas, publicada el 22 d'agost al Diari Catalunya Lliure, criticant l'homilia que va fer el Sr. Cardenal Omella en la missa del dia 20 a la Sagrada Família. Es tracta d'un senyor molt enfadat pel problema de les obres d'art de Sixena, perquè el Sr. Cardenal va fer l'homilia en castellà, perquè segons ell, no va anomenar ni les autoritats catalanes ni el cos dels Mossos d'Esquadra i, com no, pel paràgraf referent a la unitat. M'he pres la molèstia de buscar l'esmentada homilia i rellegir-la, perquè ja la vaig mirar a Youtube i no em va semblar tan malament, quan van aparèixer les primeres crítiques. Però com que la cosa sembla que segueix corrent, he decidit dedicar-hi una breu entrada al meu blog.


1. Diccionari
Sixena no té res a veure amb els atemptats yihadistes, no és la seva abreviatura encriptada.
Autoritats autonòmiques i locals vol dir, ara per ara, estant a Barcelona, Sr. President de la Generalitat i Excel.lentíssima Alcaldessa Sra. Ada Colau.
Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado y de la Autonomía y de la ciudad de Barcelona inclou, ara per ara, el Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona.
Per tant, tothom esmentat.

2. Idioma
Tothom sap que el bisbe Omella és de la Franja i parla català de al Franja, òbviament, que és diferent del què es parla a Barcelona, Cambrils, etc. A més pertany a una generació a la qual els va ser negat l'ensenyament del català estàndar a l'escola. Per tant, no és d'estranyar que preferís usar el castellà perquè és un idioma que el domina més en el context d'un acte formal. Jo conec gent que parla català de tota la vida però que no es sent segura escrivint en català ni pels Whatsapps, per un tema d'edat, simplement.
D'altra banda, Sr. Mas, on és la comprensió i la mà oberta als nouvinguts, als "altres catalans" que no dominen el català? Com serà de comprensiva amb ells la nova República independent que vostè té al cap? Sincerament, em fa por.

3. Unitat
Es parla d'unitat en un paràgraf en què prèviament es parla de "mosaic", referint-se a la diversitat dels assistents. En cap moment es parla d'unitat en el sentit d'uniformitat. Sr. Mas, si la República catalana que defensa no té en compte la realitat multicultural, plurilingüe, etc. que la formarà, anem malament. I ho dic un altre cop, em fa por (els yihadistes no).